BLOG

De ‘verlovingskelder’

Sinds december 2015 wonen mijn vriend en ik, nu ook met onze dochters van 1 jaar en 0 jaar, in mijn ouderlijk huis. Het huis is minimaal 150 jaar een goudsmederij geweest en wij woonden vroeger als gezin boven de winkel. Nu hebben we er een geheel woonhuis van gemaakt en  toen we wisten dat we er een woonhuis van mochten maken heb ik altijd gezegd dat er een atelier in het huis moest komen. Al het gereedschap van mijn vader, moeder en van mijzelf stonden te popelen om weer gebruikt te worden. Het oorspronkelijke idee was om een atelier te maken op de eerste etage. Een prachtige ruimte met eeuwenoude vide en dikke balken. Maar omdat er al heel snel een dochter volgde en een jaar later weer een, leek al het gevaarlijke apparatuur  mij midden in het huis toch niet zo verstandig. Dat was moeilijk voor te stellen toen ik nog geen kinderen had maar zodra dochter nummer1 rond tijgerde met zaagbeugels in haar handjes en alle kettingen bij haar zelf omhing toen wist ik dat het toch een ruimte moest worden die afgesloten kon worden.

Zo is het atelier in de gewelven kelder dit jaar gemaakt door mijn lieve vriend. Bij de eerste baby kreeg ik baargoud, bij de tweede baby een plek om zelf baargoud te maken. Eerst zou het zijn eigen mencave worden maar hij kan er niet goed rechtop staan (193 cm) en zodra ik in de kelder zit heeft hij het hele rijk alleen boven en dat zint hem ook wel. Het is nu een gezellig warm nest geworden en voelt als een heerlijke cocon waar naar ik kan weg vluchten als ik rust wil of overloop met ideeën. Ook fijn dat de combinatie van de geuren van het gereedschap (polijstvet, metaalreiniger en zilverstof) mij heel erg aan mijn vader doet denken. Ik heb echt het idee dat hij dichtbij is als ik daar zit, soms voel ik ook zijn ogen priemen als ik iets te snel wil doen, ik bedenk mij dan wat hij tegen mij gezegd zou hebben. Zodra de meisjes tussen de middag of in de avond slapen (ik hoop dat ze dat nog heel lang tegelijk doen) vlucht ik de kelder in en zet ik een heerlijke muziekje op (op dit moment is Janne Schra favoriet) en ga ik smeden. Soms in opdracht maar vaak ook nieuwe plannen uitwerken die ik al een tijdje in mijn hoofd heb zitten. Wel heb ik overdag altijd twee babyfoons op de trap dus helemaal afgezonderd is het niet.

Heel soms gaan we er met zijn tweeën zitten, juist zonder babyfoon omdat de oudste nogal volhardend kan zijn en als ze ons even niet hoort sneller gaat slapen, en als ik haar niet hoor ik het iets minder zielig vind en haar niet na 1 minuut al weer ophaal.  Ook Pippa de poes komt graag even buurten maar daar ben ik dan weer minder blij mee, ze kiest altijd de meest onmogelijke plekjes.

Toen dit huis nog een winkel was had de kelder een andere bestemming. In de jaren 80 heeft mijn vader er een bar in gebouwd met een mega aquarium waar de gekste exoten in leefden. Het werd de ‘verlovingskelder’ genoemd, omdat mensen daar in alle rust op een sofa en met een wijntje trouwringen konden uitkiezen. Half Harderwijk heeft daar zijn vriendschapsringen of trouwringen uitgezocht, een romantische plek die nu weer in ere is hersteld.